image

Let’s talk about: Perfectionisme

Als iets een illusie is, is het wel dat we alles naar onze eigen hand kunnen zetten. Doorgaan en veranderen totdat het perfecte bereikt is, is eigenlijk heel onzinnig. Want hoe hard ik ook mijn best doe om hetgeen, in mijn ogen, perfect te krijgen, er zijn altijd factoren van buitenaf waar ik geen invloed op heb. Voordat ik voorgaande doorhad en ook echt begreep ben ik heel wat struggels tegengekomen.


Want wat is nu perfect? Wanneer is iemand of iets perfect? Dat ligt, naar mijn idee, volledig aan je eigen referentiekaders. Om een voorbeeld te noemen: het schoonheidsideaal. Dit ideaal is volgens mij grotendeels gecreëerd door de media en komt voornamelijk voort uit de modewereld. Een platte buik, ronde billen, slanke benen en een symmetrisch gezicht. Als je een dagje op het terras of op een bankje in het park gaat zitten, zal je zien dat dat geen realistische weerspiegeling is van de werkelijke maatschappij. Dus waarom streven we dan toch naar het perfecte lijf en uiterlijk?

Een aantal jaar geleden, toen ik nog studeerde, vond ik het vooral heel ‘cool’ om te zeggen dat ik perfectionistisch was. Streven naar het allerbeste. Maar al gauw kwam ik erachter dat perfectionisme niet alleen maar voordelige kanten heeft. Het niet snel of nooit tevreden zijn met het resultaat, kan ook vervelende kanten met zich meebrengen. Want als er iets is waar ik in de laatste jaren achter ben gekomen, is dat tevredenheid en dankbaar zijn voor wat er is, zoveel meer geluk brengt. Natuurlijk is het fijn als je gekookte maaltijd superlekker is of je een 8 haalt voor een tentamen, maar er zijn nog zoveel meer dingen dan dat die je gelukkig kunnen maken.

Dus ook al hangt het schilderij boven de bank scheef, zit er een tandpastavlek op je shirt of heb geen sixpack, kijk naar de dingen die er wél zijn. Een zon die schijnt, een liefde die naast je op de bank zit of je leuke collega’s op je werk. Echt, daar word je pas gelukkig van, ook als het andere niet perfect is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *