image

27x levenslessen van een 27-jarige!

Afgelopen zondag heb ik 27 kaarsjes uit mogen blazen. Een dag waarop ik feest heb gevierd, maar wat voor mij ook een moment is om terug te kijken. Op wat er in mijn afgelopen levensjaar is gebeurd, wat ik heb meegemaakt en wat ik heb gedaan. In de afgelopen 27 levensjaren zijn er genoeg momenten langsgekomen die mij hebben gevormd zoals ik nu ben. Als je mij 5 jaar geleden zou vragen hoe mijn leven er nu uit zou zien, denk ik niet dat niet helemaal zou kloppen met hoe het werkelijk is. Door de dalen en toppen die inmiddels zijn langsgekomen heb ik, zo jong als ik nu nog ben, 27 levenslessen verzameld die ik graag wil delen.

1. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.
Ook al zijn er soms momenten waarbij veel factoren van invloed zijn, jij bent nog steeds degene die bepaalde keuzes maakt en er dus voor kan zorgen dat je aandacht besteed aan hetgeen wat jou gelukkig maakt.

2. Denk niet voor anderen.
Ik heb gemerkt dat ik bij veel situaties al een antwoord of gedachte heb bedacht voordat iemand daar überhaupt de kans voor zou hebben gekregen. En ik kan je vertellen dat heel veel daarvan niet klopte!

3. Let it go!
Oftewel; laat het los! Altijd de touwtjes in handen willen hebben en het gevoel dat ik over controle over had, bleek een grote illusie. Door het meer te los te laten en het vertrouwen hebben dat het altijd goed komt, op wat voor manier dan ook, geeft dit mij een lichter leven.

4. Look always on the bright side of life!
Want ook al zijn er diepe dalen geweest in de afgelopen jaren door het mooie en positieve van het leven te zien geeft het kracht om verder te gaan.

5. Iets voor een ander doen voelt goed.
Goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk, maar iets goed doen voor een ander geeft mij veel plezier en energie. Hierdoor zorg ik hierin ook weer goed voor mezelf.

6. Glimlach!
Door mijn mondhoeken regelmatig op te laten krullen merk ik dat spanning in mijn gezicht verdwijnt en ik een positiever gevoel ervaar. Niet alleen voor mezelf, maar ik merk ook dat andere mensen hierdoor sneller terug glimlachen.

7. Doen wat voor jou goed voelt.
Ik ben lang bezig geweest met het inrichten van mijn leven op een manier zoals ik dacht dat het ‘hoorde’, maar dacht weinig aan wat ik zelf graag wilde. In de afgelopen jaar heb ik een aantal stappen gezet die voor mij heel goed voelen, iets wat me heel gelukkig maakt.

8. Besteed zo min mogelijk aandacht aan mensen die je niet gelukkig maken.
Gewoon niet doen, zonde van de kostbare tijd en energie. Ook al raken hierdoor mensen teleurgesteld of nemen ze afstand, deze mensen gaan geen bijdrage leveren aan je geluk.

9. Liefde is een werkwoord.
Een relatie hebben waarin je elkaar alleen maar liefhebt is naar mijn idee niet genoeg. Oprechte aandacht en interesse zijn wat mij betreft de belangrijkste elementen voor een goede relatie.

10. Lachen is een goede remedie.
Hoe rot je je misschien ook voelt, wanneer je je mondhoeken al een klein beetje omhoog krult, zal je merken dat je al ietsje beter voelt. Laat staan als je iets doet waar je van gaat schaterlachen. Heerlijk!

11. Werk is niet het allerbelangrijkste.
Vooral in het begin van mijn werkende carrière dacht ik altijd dat ik onmisbaar was. Het tegendeel werd wel bewezen tijdens mijn burn-out in 2014. Wat mij betreft is werk iets wat je leuk vindt om te doen, maar niet het allerbelangrijkste in je leven.

12. Fijne collega’s zijn heel belangrijk.
Een korte reisafstand, een goed salaris of een vette leaseauto. Allemaal leuk natuurlijk, maar fijne en lieve collega’s vind ik veel belangrijker. Je ziet hen namelijk vaak meer dan je eigen vrienden.

13. Vrienden komen en gaan.
Ik geloof dat iedereen die in je leven voorbij komt, jou iets kan geven. En dan kan het zijn dat sommige mensen blijven ‘plakken’ waardoor een oneindige vriendschap ontstaat, maar dat er ook vrienden weer gaan.

14. Vier elk feest.
Een examen gehaald, een nieuw levensjaar, salarisverhoging? Vier het!

15. Als je ‘nee’ zegt tegen een ander, zeg je ‘ja’ tegen jezelf.
Laat je leven niet leiden door wat anderen van je willen of verwachten, maar neem vooral ook de ruimte voor jezelf.

16. Neem op tijd je rust.
Ook leuke dingen kosten energie. Ik weet dat ik de beste versie van mezelf kan zijn als er een juiste balans is. Dus naast alle leuke activiteiten, is er ook tijd nodig om te kunnen niksen.

17. Wees dankbaar!
Zowel voor grote als voor de kleine dingen in het leven. Dankbaarheid zorgt voor een gevoel van tevredenheid, voor alles wat er al is. Zodat je niet opzoek hoeft naar hetgeen wat er níet is.

18. Erger je niet, verwonder je slechts.
Een klagende collega? Een slome zondagsrijder? Een verkeerde rij gekozen in de supermarkt? Je er aan ergeren maakt het alleen maar vervelender.

19. Heb vertrouwen dat het komt zoals het komt.
Vooral door de yogaopleiding die ik heb gevolgd heb ik geleerd dat alles wat je nodig hebt, je gegeven zal worden vanuit het Universum. Kijk of je open kan staan voor het pad wat je gegeven is en het kunt laten komen zoals het komt.

20. Verdrietig zijn mag.
Ook al is het uiten van emoties als verdriet niet een van mijn sterkste kanten, ik heb geleerd dat het er echt mag zijn. Dit is niet suf, stom of zwak, maar juist krachtig en sterk. En even lekker huilen lucht heerlijk op!

21. Luister naar je hart.
Als je leert luisteren naar wat je hart je te vertellen heeft, zal je altijd de juiste keuze maken.

22. Waar je aandacht aan geeft, groeit.
Kijk of je je aandacht kunt geven aan de positieve dingen in het leven. Je zal merken dat wanneer je je daar op richt, het alleen maar meer kan worden!

23. Wees eerlijk.
Zowel naar jezelf als naar anderen. Daarmee voorkom je onnodig gedoe.

24. Niet happy voelen hoort ook bij het leven.
Ook al probeer ik het allerleukste van mijn leven te maken, soms gebeuren er dingen die niet zo leuk zijn.

25. Wees bewust van je eigen referentiekaders.
Niet iedereen heeft dezelfde normen en waarden, waardoor voor ieder zijn eigen referentiekaders anders kunnen zijn. Door je bewust te zijn van die verschillen, kun je misschien van elkaar leren en verder kijken dat je nu al doet.

26. Do more of what makes you happy.
Het leven is te kort om vooral dingen te doen die je niet leuk vindt!

27. Neem het allemaal niet te serieus. Lekker lachen en gek doen! Gewoon even bij de lijntjes kleuren. Het geeft het leven zoveel meer glans!

6 comments

  1. Wat een ontzettend mooi stuk Merel! Echt waarheden als een koe 😉 Soms zo goed om je deze dingen weer even bewust te realiseren! Dankjewel voor het delen! Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *