image

Yoga: Mannen op de mat

Wat is dat toch met mannen en yoga? Sinds ik mijn vaste yogalessen in de week geef, is het over het algemeen vrouw wat er tegenover mij op de mat staat. Hier en daar wel eens iemand van het mannelijk geslacht, maar ze blijven vaak in de minderheid. En daar wil ik graag iets over kwijt ūüėČ .

Toen ik laatst tijdens een sociale gelegenheid met een vriend van mijn vader sprak, gaf hij dat hij best wel aan yoga zou willen doen. Hij zei dat hij verwacht dat het goed is¬†voor zijn lijf, maar ook dat hij er tot op heden nog niet mee begonnen is. Waarom? Denk ik dan. Volgens mij heeft yoga toch nog steeds een beetje een ‘geitenwollen – zweefteven – benen in je nek’-¬† imago. Jammer, wat¬†dat yoga¬†een manier is om bewust met je lichaam en geest bezig te zijn, is bij velen niet bekend.

Merendeel van de mannen (én vrouwen) in Nederland brengt dagelijks veel uren zittend achter een computer/tablet/smartphone door. Krijgen iedere dag veel prikkels van buitenaf en moeten vaak meerdere ballen tegelijkertijd in de lucht zien te houden. Je zou dus niet alleen yogales kunnen nemen voor het fysieke deel, ook op mentaal gebied zou het een goed idee zijn om het toe te voegen aan je leven. Hoe ouder je wordt, hoe meer je zit en meer stress je ervaart, hoe minder leuk je lichaam dat vindt. Je wordt stijf, stram en minder flexibel. Iets wat ook doorwerkt op je geest. Je zal merken dat je niet alleen fysiek, maar ook mentaal misschien minder flexibel bent.

Als we¬†heel wat jaren¬†terug gaan in de tijd, naar het moment dat yoga is ontdekt, zal je voornamelijk mannen tegenkomen. Het mannelijk geslacht heeft er dus voor gezorgd dat wij vandaag de dag onze yogaoefeningen kunnen doen. Het is niet¬†alleen gebleven bij mannen met lastige Indiaanse namen, maar ook ‘bekenden’ als Albert Einstein en componist Bach deden aan yoga. Om op hun eigen manier het leven te verrijken en zich te kunnen verdiepen in hetgeen waar ze goed in waren.

Tijdens een avondje neuzen op Instagram kom ik bij toeval op het account van Boys of Yoga. Een platform door en voor mannen over yoga. Met inmiddels ruim 20.000 volgers mogen zij hopelijk ook het mannelijke gedeelte van deze aardbol inspireren en met hun toffe foto’s het suffe yoga-imago forever aan de wilgen hangen!

Dus mannen van Nederland, komt u allen naar de dichtbij zijnde yogastudio toe en ervaar hoe yoga ook voor mannen een heel goed idee is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *