image

Zweten bij Absolute Yoga

Misschien komt het omdat ik had verwacht dat ik minstens drie keer knock out zou gaan, uit zou glijden in m’n eigen plas van zweet of dat ik duizelig zou worden van alle Engelse instructies in een ruimte van 40 graden, maar het viel me alles mee. Vandaag heb ik mijn allereerste hot yogales gevolgd. Dit deed ik bij Absolute Yoga op de Overtoom in Amsterdam. Nieuwsgierig naar mijn ervaring van deze les hete yoga? Lees dan gauw verder.

Het stond al zo lang op mijn bucketlist dat ik vond dat het er maar eens van moest komen. In mijn agenda zag ik dat dinsdag nog helemaal afspraakvrij was en besloot dat het een perfecte dag zou zijn voor mijn nieuwe experience. Via de website van Absolute melde ik mij aan voor de les van 10 uur. De omschrijving laat weten dat dit een Hot B les is van 60 minuten waar we in totaal 26 houdingen in een ruimte van 40 graden zullen doen. Houdingen die vooral gericht zijn op het uitvoeren van de perfecte pose. Perfect alignment, iets waarvan ik tijdens mijn eigen yogaopleiding heb geleerd dat dit door variaties in lichaamsbouw soms niet mogelijk is. Maar ik besluit mijn eigen ideeën los te laten en te ervaren hoe mijn lijf reageert op deze zweetyogales.

Na een korte kennismaking met docente Anna (Amerikaans, met bijbehorend accent) wijst ze mij de weg door de studio. Ik trek mijn schoenen uit bij de schoenenkast en kleed mezelf om in de kleedkamer. Een kort broekje en tanktop is hopelijk niet een té warme keuze, want ik zie dat er veel dames (én heren) veel schaarser gekleed de les gaan volgen. De trap omhoog brengt me in de Loft Studio; de ruimte waar het allemaal gaat plaatsvinden. In de grote, hoge ruimte liggen al veel matjes klaar met daarop een handdoek en gezichtsdoekje. Er hangt een goede sfeer, heel rustig en iedereen neemt in stilte plaats op een van de matjes. Ik merk dat mijn hartslag wat snel gaat. Het is wellicht de spanning, het onbekende, maar ook wel de warmte die al duidelijk voelbaar is. Gelukkig weet ik inmiddels hoe ik contact kan maken met mijn adem, waarna ik merk dat ik wat meer kan ontspannen.

We starten met een ademhalingsoefening om de warme lucht van buiten ook naar binnen te krijgen, waarna we verdergaan met de houdingen. Twee wanden van de zaal zijn geheel bedekt met spiegels zodat we onszelf goed kunnen bekijken. Alles voor de perfecte uitvoering van de pose. Gelukkig heb ik een plekje middenin de ruimte gekozen, niet zo dichtbij de spiegel, want ik zit nu niet echt te wachten op mijn spiegelbeeld in kort broekje, zweetdruppels en rood hoofd ;-). Docente Anna loopt rond, geeft op een bijna militaire wijze instructies en corrigeert hier en daar. Ook slingert ze er af en toe een Amerikaanse amazing of great in.

Er volgen 26 verschillende houdingen die we steeds iets langer vasthouden. Anders dan de lessen die ik zelf geef, heeft deze les weinig flow. Maar dat vind ik helemaal niet erg, want warm is het toch wel. Ik merk dat de eerste zweetdruppels zich verzamelen op mijn borst, rug en voorhoofd. De meneer voor me staat de lekken als een ijsje op een hete zomerdag. Gelukkig is de les niet compleet gevuld, anders zouden de spetters je om de oren vliegen!

Als we de laatste achter- en voorover buigingen hebben uitgevoerd, is het tijd voor de eindontspanning in Savasana. Anna zet de grote ventilatoren aan het plafond aan en er daalt een frisse wind over mijn lichaam heen. Nog even blijf ik liggen, met mijn ogen gesloten. Ondanks de warmte is het mij heel erg meegevallen. Ik heb geen moment gehad dat ik wilde stoppen, het niet trok of overmand werd door mijn ego. Eigenlijk is het best lekker. Naast dat ik nu een punt van mijn bucketlist heb afgestreept, komt er gelijk eentje bij. De Hot Flow les. Ik denk dat ik dan maar mijn bikini aan moet ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *