image

Let’s talk about: Moederdag zonder moeder

Even heb ik getwijfeld of ik wel over dit onderwerp een blog wilde schrijven. Want waar het op deze pagina vooral gaat over de leuke dingen in het leven, weet ik, net als iedereen, dat er ook minder leuke kanten zijn. Ook twijfelde ik omdat ik met dit artikel misschien meer van mijn persoonlijke kant laat zien, dan ik graag zou willen. Maar weet je, ik weet dat er vrouwen en mannen zijn die in hetzelfde schuitje zitten, misschien wel tegen dezelfde dingen aanlopen. Aankomende zondag is het weer zover en daarom vind ik het belangrijk om te vertellen hoe ik dit zonder moeder ervaar.

Bijna zeven jaar geleden begon mijn leven zonder moeder en daarmee ook Moederdagen zonder moeder. Tijdens de laatste Moederdag mét moeder, besprak ik dit met haar. We wisten dat er geen volgende Moederdag meer zou komen en stonden hier samen bij stil. Totdat ze met de rake opmerking kwam ‘Maar het is toch altijd Moederdag?’. En dat is ook eigenlijk zo. Eigenlijk vind ik dat er niet perse één dag in het jaar moet zijn waarbij moeders in het zonnetje worden gezet. Misschien is het wel goed dat het een moment is waarbij we vanuit onze drukke levens worden geholpen om stil te staan bij je eigen moeder. Hoe lief, zorgzaam of attent ze is. Hoe ze alle ballen in de lucht houdt en hoe ze er voornamelijk voor heeft gezorgd dat jij nu bent wie jij bent.

De afgelopen weken heb ik heel wat reclamemailtjes ontvangen met tips voor Moederdagcadeau’s die ik met een snelle vaart naar de prullenbak heb verplaatst. Ook reclamefolders die aan deze dag aandacht besteden verdwijnen snel in de papierbak. Ik merk dat het, ook na zeven jaar, best confronterend is. Het is opnieuw een bevestiging dat ze niet meer in real life is. Naast dat ik iedere dag aan haar denk en haar wisselend een beetje of heel erg mis, kan ik er niet aan ontkomen dat het aanstaande zondag misschien net nog iets meer is. Daarom zal ik aanstaande zondag een mooi kaarsje voor haar branden, herinneren wat voor fijn mens ze was, hoeveel ik van haar heb mogen leren en hoe jammer het is dat ze er niet meer is. Met alle veranderingen die ik de laatste tijd heb gemaakt, op persoonlijk gebied, weet ik zeker dat ze meer dan trots op me is.

Als alles goed verloopt, ontvang ik aanstaande zondag mijn yogajuf-diploma! Ik geloof zeker dat mijn lieve moeder met me mee kijkt en de zon laat stralen. En niet alleen voor mij, maar voor al onze moeders!

11 comments

 1. Beren trots die mam van jou! Kan ook niet anders, je doet het fantastisch vriendin!
  Ook deze moeder is trots op jou❤

 2. Mooi mens,

  Die lieve moeder van jou leeft voor altijd en eeuwig voort in jouw hart en reken maar dat ze trots is op je!
  Je hebt zoveel bereikt de afgelopen jaren, je maakt wat van je leven en haalt er alles uit dat binnen je mogelijkheden ligt en daarmee inspireer je weer anderen. Dat is wel iets waar je trots op mag zijn.

  Dikke knuffel van mij.

 3. Heel mooi stuk lieve Merel, fijn dat je dat durft te delen. Je bent echt een top mens! Zal je moeder trots op zijn, zeker op zo’n mooie dag als zondag! Dikke knuffel xx

 4. Wow wat een mooie tekst voor jouw lieve mama! Wat zal ze trots zijn op jou! Bijna je examen.. ik weet zeker dat het je gaat lukken! Je bent een top meid lieve Merel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *