image

Ik word yoga-juf – update #9

Negen maanden geleden begon ik een nieuw avontuur. Eentje om een échte yogajuf te kunnen worden. Het werd een hele mooie reis waarin ik heel veel heb geleerd, mooie mensen heb leren kennen, véééél geyogaat heb en nog meer plezier heb gehad. En nu is die reis voorbij. Ik heb mijn yogajuf-diploma op zak en mag op verschillende plekken yogalessen geven.

Een van de redenen waarom ik deze opleiding ben begonnen, is omdat ik iedere yogales die ik zelf neem zie als een cadeautje voor mezelf. Tijd die ik voor mezelf vrij maak, werk aan mijn lichaam en aan mijn geest. Juist die combinatie maakt deze beweegvorm voor mij bijzonder en nu mag ik zelf ook dit cadeau geven aan anderen. Ik ben dankbaar en gezegend dat ik dit heb mogen doen én heb mogen behalen.

Deze negende update is de laatste uit de reeks over de weg naar het worden van een échte yogajuf. Maar niet getreurd, ik weet zeker dat er in de toekomst meerdere opleidingen en workshops op mijn pad zullen komen en waarover ik mijn ervaringen zal delen. Voorlopig blijft de flow van Merelsflow.nl wel in de yogaflow ;-).

Vrijdag 6 mei 2016
Vanavond vindt de laatste bijeenkomst plaats voor het praktijkexamen. Ik hou bewust de dag rustig om m’n energie te sparen voor het komende weekend. Er is al een voelbare kriebel in mijn buik aanwezig die aangeeft dat er toch wel wat zenuwen zijn. Na mijn afspraak bij de Mensendiecktherapeut fiets ik in het zonnetje naar huis. Ik herinner mij het moment dat ik de bevestiging van mijn inschrijving van Yogagarden ontving en gelijk alle data van de lesweekenden in mijn agenda noteerde. Mei, dat leek nog zover weg! Maar zoals ik al eerder heb genoemd is de tijd voorbij gevlogen en ben ik bijna op het eindstation van mijn eerste Yoga Teacher Training gearriveerd.

Op de planning van vanavond staat het nogmaals oefenen van de examenles met mijn dreamteam. Althans, dat dacht ik. Maar als we ons weer verzameld hebben in de zaal van het Gamelanhuis in Amsterdam heeft docent Marcel toch andere plannen. We krijgen alvast een voorproefje op de verdiepingsopleiding, die we na deze opleiding kunnen volgen. We maken kennis met het geven van manuele aanpassingen tijdens een yogales en oefenen daar ook mee. Ik besef me dat ik met de opleiding die ik nu heb gedaan heel veel heb geleerd, maar het slechts een klein stukje is van wat er allemaal nog meer te leren is. Marcel sluit de bijeenkomst af met een succeswens voor morgen, maar ook met de informatie dat als je zaterdag voor 20.00u gebeld wordt, je helaas niet bent geslaagd. Hopelijk geldt dat niet voor mij…

Zaterdag 7 mei 2016
Het is examendag! Maanden en weken hebben we naar dit moment toegewerkt. Oefenklasjes gegeven, lessen gemaakt, elkaar lesgegeven, geleerd, gevallen en weer opgestaan. En nu moet het gebeuren! Ik sta op tijd op om rustig mijn tas in te pakken en drie keer te checken of ik alles wel mee heb. iPad met box, check! Geluksarmbandje van Nina, check! Boeddha van Esther, check! Yogamat, check! Alles is compleet, ik kan vertrekken naar Amsterdam.

Gelukkig ben ik met mijn dreamteam als eerste aan de beurt. Samen hebben we een les van zestig minuten gemaakt, waarvan we ieder twintig mogen geven. Vijf minuten voor we beginnen hoor ik dat ik het tweede deel mag verzorgen. Eigenlijk hoopte ik op het eerste deel (want: dan ben ik er gelijk vanaf), maar het tweede gaat me ook zeker lukken. Als Estrela haar deel afrond wissel ik met haar van mat. Ik voor de klas, zij in de klas. Eenmaal gestart met mijn eerste zonnegroeten merk ik dat de spanning van me afglijd. Het klasje, wat alleen bestaat uit medestudenten, laat ik in allerlei houdingen plaatsnemen die in een vloeiend tempo elkaar opvolgen. Ik heb plezier, voel me zeker en zie dat dit ook uitwerking heeft op de klas. De twintig minuten vliegen voorbij en voor het ik weet wissel ik mijn plaats met Simone. Zij neemt het laatste deel voor haar rekening waarin langzaamaan wordt gewerkt naar de eindontspanning.

Als de laatste klanken van de instrumentale versie van Prince’ Purple Rain en we de les afsluiten voel ik een gevoel van euforie opkomen. Ik voel me trots. Trots op mijn dreamteam, op mezelf en op mijn medestudenten! Na een flinke knuffel met mijn dreamteam en complimenten van de lieverds uit ons klasje maak ik mezelf klaar voor een nieuwe ronde yogales. Na ons volgen nog drie groepjes die ieder weer een les van zestig minuten verzorgd. Onderbroken door een korte pauze volg ik ze alle drie om mijn medestudenten te supporten. Als het laatste groepje ons in Shavasana, de eindontspanning, brengt voel ik dat mijn lijf hard heeft gewerkt. Het was een supertoffe, maar ook intensieve dag.

Als ik thuis kom spring ik snel onder de douche en trek mijn joggingpakje aan. Het is nu wachten of het goede gevoel ook klopt met het oordeel van de examinatoren. Wachten of ik wel of niet gebeld ga worden. Als om 20.01u de telefoon gaat zie ik de naam van Estrela op mijn scherm verschijnen. We zijn geslaagd! Wat een fijn gevoel is dat! De fles champagne die in de koelkast heeft gewacht op een feestmoment wordt ontkurkt en samen met mijn liefde proost ik op dit succes. Wauw, ik ben gewoon een échte yogajuf!

Zondag 8 mei 2016
Vandaag staat in het teken van feestvieren, maar ook van afscheid nemen. En dat is nou iets waar ik niet zo goed in ben. Samen met mijn fijne groep heb ik negen hele mooie weekenden gehad. We hebben elkaar steeds een beetje beter leren kennen en er zijn hier en daar zelfs ook vriendschappen ontstaan. Ik trek mijn feestjurk aan, föhn m’n haar en voorzie mijn lippen van een mooi kleurtje. Als ik aankom bij Yogagarden zie ik dat de anderen ook hun best hebben gedaan om er feestelijk uit te zien. Heel leuk, want we hebben elkaar de afgelopen maanden alleen maar in yogakleding met bezwete hoofden gezien ;-). Al gauw hoor ik dat er drie van onze groep gisterenavond wél zijn gebeld. Ik merk dat ik best moeilijk vind om de juiste woorden voor hen te vinden. De een had het al zien aankomen, maar de andere juist niet. Zij mogen nog iets langer bij Marcel en Anat blijven om nog wat extra begeleiding te krijgen, waarna ik zeker weet dat zij een prachtig her-examen zullen doen!

Als we ons allemaal verzameld hebben in de ruimte van Yogagarden, gaat de uitreiking beginnen. Om de beurt wordt iedereen naar voren geroepen, waar we feedback krijgen over het praktijkexamen en een kort woordje van Marcel en Anat. Alleen als je zowel het theorie- als praktijkexamen heb gehaald, de 20-lessenkaart geheel is afgevinkt en je al het huiswerk hebt ingeleverd krijg je het mooie diploma mee naar huis. En gelukkig geldt dat voor mij. Met dit document staat het zwart op wit, ik ben een échte yogajuf Supertof! En deze yogajuf heeft ook al een baan. Want volgende week zaterdag start ik met het lesgeven bij Yoganina. Wat een geluksvogel!

Hopelijk heb je net als ik genoten van deze updates over deze bijzondere weg. Met deze negende heb ik een mooie collectie compleet, wat als een soort dagboek een blijvende herinnering zal zijn. Bedankt dat je de tijd hebt genomen om de lange stukken te lezen en wie weet zie ik je nog een keer op de mat!

Heb je de voorgaande updates gemist? Hieronder vind je ze allemaal!

Ik word yoga-juf – update #1
Ik word yoga-juf – update #2
Ik word yoga-juf – update #3
Ik word yoga-juf – update #4
Ik word yoga-juf – update #5
Ik word yoga-juf – update #6
Ik word yoga-juf – update #7
Ik word yoga-juf – update #8

One thoughtful comment

  1. Het was zeker een mooie reis merel!! Leuk dat ik ook een mini onderdeeltje van je reis ben geweest :) Ik ben super trots op je en ben benieuwd wat de toekomst je nog meer gaat brengen! XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *