image

Vliegen, stapelen en vertrouwen bij Acroyoga

Weken van te voren is het meerdere keren onder mijn aandacht geweest, maar ik heb niemand kunnen bedenken die ik mee zou kunnen nemen naar de acro- en partnerworkshop van Dieke Bikker bij Yoganina. Daarom besloot ik mezelf pas op het laatste moment in te schrijven en wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan. Want uiteindelijk maakte het helemaal niet uit dat ik zonder partner kwam, er waren genoeg yogaliefhebbers om de acrobatische trucs mee uit te voeren.

In een drie uur durende workshop heb ik gedanst, gevlogen, ondersteboven gehangen en als basis gefungeerd voor anderen. Het voelde als een speelkwartier waarbij er zichtbaar niet alleen bij mij het plezier aanwezig was. Het was een bijzonder leuke ervaring die ik niet ongedeeld wil laten!

Om een ander goed te kunnen helpen, is het belangrijk eerst goed contact te maken met jezelf, vertelt Dieke Bikker. Dieke heeft een achtergrond in acrobatiek, oefentherapie Cesar en Thaise massage. Sinds 2007 heeft zij de Acro Yoga Teacher Training afgerond en geeft sindsdien diverse workshops, maar ook een eigen teacher training om als yogadocent ook deze leuke vorm van yoga toe te kunnen passen. Deze training heeft al een plaatsje veroverd op mijn eigen yoga-opleiding-to-wish lijstje.

Met behulp van een aantal yoga- en ademoefeningen warmen we onszelf op. Naast dat we aandacht besteden aan onszelf, maken we ook stap voor stap meer contact met de anderen. Waar we in het dagelijks leven vooral op onszelf gericht zijn, is het bij deze workshop belangrijk om je te kunnen overgeven aan de ander. Diegene moet je immers dragen, ondersteunen of liften. Ik merk dat ik het in het begin nog wat onwennig vind om aan de armen van mijn buurman en -vrouw te zitten, maar dat dit langzaamaan minder wordt.

Het is grappig om op te merken dat iedereen weer met een andere verwachting of doel naar de workshop is gekomen. Door een rondje langs iedereen te maken komt dit ook naar voren. De een wil zich graag meer verbinden met zijn partner, de ander wil juist het plezier opzoeken en weer een ander is op zoek naar het vertrouwen in anderen. Als het rondje bij mij komt bedenk ik me dat ik vooral nieuwsgierig ben naar wat acro yoga is en wat ik daarmee kan doen, maar ook dat ik graag wil leren om wat meer de controle los te laten en te kunnen vertrouwen op een ander.

Dieke zet een lekker muziekje aan en nodigt ons uit om ons te verspreiden door de ruimte. Dit mag lopend, dansend, huppelend, net wat jij wilt. Als de muziek stopgezet wordt zoek je een partner waarmee je een high-five, bootydance of happy feet-dance kan doen. Hierdoor mixt het gezelschap zich en vinden we hiermee onze eerste acro-partner. Nina is mijn eerste partner waarmee ik onder andere een staande houding doe waarmee we allebei achterover hangen en daarmee het evenwicht tussen ons moet bewaren. Ook stapel ik mezelf boven op haar door een tafeltje van mijn lichaam te maken en die op haar knieën en schouders te plaatsen. Ik kan me voorstellen dat je nu een wenkbrauw optrekt van verontwaarding, maar ik kan je vertellen, het is heel erg leuk!

Na een uitgebreide demonstratie van Dieke met behulp van Nina gaan we verder naar het ‘vliegen’. Hierbij is één persoon de basis, één de vlieger en staan er één of twee personen naast als ‘spotter’, om in te kunnen grijpen wanneer de stellage in elkaar dreigt te vallen of om aanwijzingen te geven om de houding nog beter te kunnen uitvoeren. Als ik ondersteboven hang met de voeten van de basis op mijn heupen merk ik dat ik het lastig vind om mezelf te ontspannen, terwijl dit juist de bedoeling van deze houding is. Het stukje overgeven en vertrouwen op een ander komt hier heel mooi naar voren. Wanneer ik dit opmerk, merk ik dat het loslaten iets makkelijker gaat.

Als iedereen gevlogen is, is het tijd voor de afronding van de workshop. Opnieuw nemen we plaats in een grote cirkel waar we nog wat stretch oefeningen doen, maar ook om een korte schouder- en rugmassage te geven aan degene naast je. Waar ik het in het begin nog gek vond om mijn buurvrouw aan te raken, was dit nu al een stuk minder ongemakkelijk. De goede aanwijzingen en leiding van Dieke, de fijne sfeer van de groep en de vrijheid om te kunnen proberen, te vallen en weer op te kunnen staan, maken dat ik met een heel goed gevoel en een grote glimlach de yogaruimte weer verlaat. De drie uur is voorbijgevlogen en ik kan je vertellen; dit smaakt naar meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *