image

Ik word yoga-juf – update #8

Toen ik een paar weken geleden bij de fysiotherapeut was voor een behandeling, kreeg ik een korte mobiliteitscheck. Mijn hoofd werd alle kanten op gedraaid, evenals mijn schouders en wervelkolom. Een gebruikelijke check vertelt mijn fysiotherapeut, om te kijken of er misschien iets met de gewrichten ‘mis’ is. Maar gelukkig was dat niet bij mij het geval, ik zit heel soepel in mijn gewrichten. Dat resultaat maakte me wel een beetje trots. Naast dat ik het beoefenen van yoga een hele fijne en leuke bezigheid is, merk ik ook dat ik ermee goed voor mijn lijf zorg. Niet alleen op fysiek gebied (ja, ook de spierballen en buikspieren worden getraind met yoga), maar ook op het mentale vlak is het een goede manier om voor jezelf te zorgen. Eigenlijk is het een bewegelijke vorm van mediteren. Volgens het oude geschrift van Patanjali is yoga het hebben van controle over de bewegingen in de geest. En dat is nu precies wat er zo fijn aan is. Zeker in de huidige wereld waarin de prikkels om je oren vliegen.

Inmiddels is het achtste lesweekend van mijn yogaopleiding achter de rug. Een weekend waar één deel van het examen centraal stond; het theorie-examen, maar ook nog heel wat andere leuke en leerzame dingen. Tijd voor een nieuwe update!

Vrijdag 8 april 2016
Voordat ik de laatste hand leg aan het leren van mijn theorie-examen, begin ik de dag met een heerlijke early bird vinyasa-les bij Yoganina. De afgelopen weken heb ik een aantal keer zelf deze les mogen geven, maar deze keer mag ik Nina’s aanwijzingen volgen. Na heel wat handbalansen, leuke uitdagende houdingen en een handstand op mijn onderarmen is mijn energie goed opgeladen en ga ik thuis gelijk aan de slag met mijn leerwerk. Het checklistje wat ik heb gemaakt weet ik binnen 3 uur compleet af te vinken, dit moet lukken! Na de lunch ontvang ik een mailtje van de docenten van de opleiding. Om het ons wat makkelijker te maken tijdens het examen mogen we onze aantekeningen die we gedurende de opleiding hebben gemaakt erbij houden. Ik ben even perplex. Heb ik daarvoor zo hard zitten leren? Na wat huh’s en nou ja’s merk ik dat er een beetje druk van mijn schouders valt. Als het nu niet goedkomt met het examen, weet ik het ook niet meer!

‘s Avonds arriveer ik in Amsterdam voor de eerste bijeenkomst van dit weekend. We gaan deze avond met onze examengroepjes de les oefenen die we zelf hebben gemaakt. Een week eerder zijn Simone, Estrela en ik (a.k.a. dream-team 😉 ) al samengekomen om deze les te maken, dus we kunnen gelijk aan de slag. We verdelen de les in 3 keer 20 minuten, waarvan we alle drie er een doen. Ik merk dat het me goed afgaat. Al het lesgeven wat ik de afgelopen maanden (thuis, bij Yoganina en bij de sportscholen) heeft me goed geholpen. Het geeft een gevoel van zelfvertrouwen. Niet alleen bij mezelf, maar ook bij mijn dream-team, samen gaat het helemaal goed komen!

Zaterdag 9 april 2016
It’s D-Day! Vanmiddag om vijf uur zullen we de examenvragen uitgereikt krijgen en zal het breinwerk beginnen. Maar voor het zover is volg ik, zoals elk voorgaand weekend, een extra yogales bij Anat. Hiermee staan er nog maar 2 open vakjes op mijn 20-lessen kaart, dat gaat goed! Ik merk dat al mijn zintuigen weer geheel open staan tijdens de les. Ik probeer zo goed mogelijk te onthouden wat ze zegt en doet tijdens de les, zodat ik dat zelf ook weer kan gebruiken. Na de les pak ik snel mijn aantekeningenboekje erbij om wat dingen op te schrijven. Heel fijn, zo’n inspiratiebron!

Snel werk ik een boterham en een banaan weg, want de volgende les staat alweer te wachten. Marcel heeft opzwepende Bollywoodmuziek meegenomen en past daarop ook zijn les aan. Zoals gewoonlijk staat het zweet op mijn voorhoofd en kan ik niet voorkomen dat ik een paar keer naar childspose kom. Grappig hoe dit eigenlijk bij me gaat. Ik weet dat ik altijd naar die houding mag komen als ik daar behoefte aan heb, alleen zit daarvoor soms mijn ego me in de weg. Na wat innerlijke dialogen besluit ik het gewoon te doen. Yoga is namelijk ook goed voor jezelf zorgen! Tijdens de les komen de meeste poses naar voren die we moeten weten voor het theorie-examen, met bijbehorende Sanskriet namen. Ik merk dat ze er al goed in mijn hoofd zitten. Zijn al die uurtjes leren in ieder geval niet voor niets geweest ;-)!

In de pauze snuif ik samen met mijn dream-team en Laura de frisse Amsterdamse buitenlucht op. We trakteren onszelf op koffie en een ijsje bij de vrolijke Mous van Pepper Mango en vullen daarna onze magen met een heerlijk Thais dinertje. Alles om onze hersenen goed te laten werken voor de komende uurtjes.

Iets voor vijven vind ik een plekje in de yogaruimte, tegen de muur en naast een enorme bos bloemen. Ondersteund door een dekentje en bolster, mijn aantekeningen en de mega-dikke anatomie atlas ben ik er helemaal klaar voor. We krijgen twintig vragen waarvoor ongeveer driekwart gericht is op de anatomie wat we hebben geleerd en een kwart op de filosofische kant. De eerste vraag luidt: Geef een omschrijving van Yang (Vinyasa) yoga. Ik voel een kleine brain-crash opkomen, maar adem vervolgens even diep in en uit en spreek mezelf toe ‘Dit weet je, Merel!‘. En dat klopt. Na twee uur en een kwartier zet ik de laatste woorden op het antwoordpapier en controleer ik al mijn gegeven antwoorden. Op een paar kleine aanpassingen na voelt ieder antwoord zeker. Ik sta achter wat ik heb opgeschreven en dit geeft me opnieuw een goed gevoel. Als dit niet is gelukt, dan weet ik het ook niet meer, haha! Binnen twee weken zullen we uitslag ontvangen. Ondanks ik er toch vrij zeker van ben dat ik het heb gehaald, is het toch best een beetje spannend.

Zondag 10 april 2016
Het is niet zo gek dat ik vanmorgen de spieren in mijn lichaam goed voel zitten. Drie uur yogales en een examen hebben wel wat met mijn lijf gedaan. Ik start daarom rustig op, bereid mijn lunch voor en ga ik op mijn gemakje naar Amsterdam. Bij aankomst wordt er al druk gekletst over het examen van gisteren. Gelukkig heeft merendeel van mijn groep er een goed gevoel over, maar is er toch ook een beetje spanning voor de uitslag.

Vandaag staat geheel in het teken van yin yoga, althans dat dachten we. Na een rustige opbouw van de yogales van Anat staan er toch heel wat dynamische houdingen op het programma. En dat niet alleen, er komen ook handstanden en andere omgekeerde houdingen langs. Pfoe, daar hadden we niet echt op gerekend. Verspreid over de ruimte hoorde ik mensen zuchten, kreunen en piepen. Ook hun lijven hebben de intensieve dag van gisteren meegemaakt. Als we een moment aan de voorkant van onze matten staan, met de ogen gesloten, vraagt Anat: ‘Merk is op hoe het nu met je gaat. Ben je gefrustereerd, op mij of op jezelf, voel je boosheid, verdriet of blijdschap. Wat het ook is, kijk of je het kan laten zijn zoals het is en laat het daarna los’. Na haar woorden is het gepiept en gezucht een stuk minder, ook bij mezelf. Wonderlijk wat die woorden met je kunnen doen.

Het laatste deel van dit mooie lesweekend krijgen we een workshop Yin Yoga van Anat. Ze geeft uitleg over het verschil tussen yin en yang en de basisprincipes van deze rustige en statische yogavorm. Wat kan die vrouw het allemaal mooi en inspirerend brengen. Nu weet ik helemaal zeker, na deze Vinyasa- opleiding komt er zeker nog een Yin!

Heb je de voorgaande updates gemist? Hieronder vind je ze allemaal!

Ik word yoga-juf – update #1
Ik word yoga-juf – update #2
Ik word yoga-juf – update #3
Ik word yoga-juf – update #4
Ik word yoga-juf – update #5
Ik word yoga-juf – update #6
Ik word yoga-juf – update #7

2 comments

  1. Super leuk om te lezen merel!! Wat ben je toch goed bezig!! Daar kan ik zelf ook wel wat van leren :) Wanneer je straks klaar bent en misschien wel je eigen yoga praktijk begint kom ik zeker op les! Ik ben mega trots op je en wat je al bereikt hebt! XXX

  2. Superleuk geschreven weer! Was al wat dingetjes vergeten van het weekend, maar komt nu weer helemaal terug! Wat ontzettend jammer dat het straks alweer afgelopen is. Maar wat was het ook enorm fijn elk weekend en wat voelde ik me elke keer thuis!! Echt heerlijk! Leuk om te lezen hoe het met jullie Dream-team gaat. Met ons dream team nummer 2 gaat het ook goed, haha. Tot over 3 weken en veel plezier met je lessen! Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *