image

Let’s talk about: druk, druk, druk…

Als je aan een aantal willekeurige personen op straat zou vragen hoe het met ze gaat, vermoed ik zomaar dat je van de meesten het antwoord ‘druk’ zal krijgen. Het lijkt wel of we tegenwoordig drukker zijn dan ooit. Sociale contacten bijhouden, werken, studeren, slapen, sporten, Netflixen, maar ook het onderhouden van de sociale media vergt steeds meer tijd. En dat terwijl er ‘maar’ vierentwintig uur in een dag zitten en zeven dagen in een week. De laatste tijd merk ik ook bij mezelf dat ‘druk’ het antwoord is, wanneer er iemand aan mij vraagt hoe het gaat. En daar wil ik eigenlijk vanaf.

Want is creëren van een juiste balans niet gewoon een kwestie van prioriteiten stellen? Welke dingen zijn nu echt belangrijk? Waar gaat mijn meeste tijd naar toe? Ben ik echt zo druk, of denk ik alleen maar dat ik het druk heb? Interessante vragen waar ik inmiddels een antwoord op heb.

Want zeker ik, die sinds oktober mijn vierdaagse werkweek ingeruild heb voor een van drie dagen, zou het toch niet zo druk moeten hebben? Doordat ik met meer bewustzijn naar mijn eigen tijdsbesteding heb gekeken, ben ik erachter dat vooral het gebrek aan structuur, afleiding, maar ook mijn eigen denkwijze een grote invloed hebben op mijn ‘drukzijn’.

Sinds een paar weken maak ik voor iedere ‘vrije’ dag een lijstje met taken die ik graag op die dag wil doen. Dit geeft mij structuur en een voldaan gevoel als ik weer een streep kan zetten door een van die taken. Een heel fijn hulpmiddel. Ook ben ik erachter gekomen dat veel van mijn tijd gaat naar sociale activiteiten, zoals Facebooken, Whats’appen en dat eindeloze gescroll langs die lijst met Intagram-foto’s. Deze ontdekking betekent niet dat ik mezelf ga afzonderen van de buitenwereld, want daar vind ik het allemaal veel te leuk voor. Maar wel dat hier iets mee moet gebeuren, mocht ik het gevoel hebben weer in ‘tijdnood’ te komen.

Want als je bedenkt dat iedereen op de wereld iedere dag evenveel tijd krijgt; ook die alleenstaande moeder met vier kinderen of de succesvolle zakenvrouw met drie bedrijven, dan zou het voor iedereen toch mogelijk moeten zijn? En helemaal voor mij. Door steeds te denken dat ik het (te) druk heb, ervaar ik het juist ook zo. Sinds ik dit probeer om te draaien en mezelf ‘wijsmaak’ juist alle tijd van de wereld te hebben, voelt dit ook daadwerkelijk anders. Grappig om te merken dat deze relatief kleine verandering, zoveel teweeg kan brengen.

Kortom, door mezelf de eerder genoemde vragen te stellen, ben ik heel wat wijzer geworden en heb ik meer inzicht gekregen in hetgeen waar mijn uren van de dag naartoe gaan. Iets wat mij erg heeft geholpen. Mocht je nu zelf ook ervaren altijd tijd tekort te hebben, dan kan ik je van harte aanbevelen om je situatie is eens onder de loep te nemen. Het geeft je zeeën van tijd terug ;-).

2 comments

 1. Goed bezig chickie! Meer tijd voor bowluitjes 😉

  Ken je ook dat verhaaltje van die professor met die golfballen in een pot? Nou ik plak hem hieronder wel even:

  Een professor stond voor zijn filosofie klas en had voor zich een aantal spullen liggen. Op het moment dat zijn les begon, pakte hij een grote, lege mayonaisepot en vulde deze met golfballen. Hij vroeg zijn klas of de pot vol was. En ja, zei de klas, de pot is vol. Vervolgens pakte de professor een doos met steentjes en gooide deze ook in de pot. Hij schudde de pot en de steentjes rolden de pot in en namen plaats op de lege plekjes tussen de golfballen. Weer vroeg hij zijn klas, is de pot vol? En ja, stemden zij in, de pot is vol. Toen pakte de professor zijn volgende doos, deze was gevuld met zand. En ook deze deed hij in de pot. Zoals je misschien begrijpt, de zandkorreltjes namen plaats in de lege ruimten die de pot nog had. Toen hij weer vroeg aan zijn studenten of de pot vol was waren zij het unaniem met elkaar eens, ja, de pot was nu echt vol.
  De professor haalde twee glazen gevuld met bier onder zijn bureau vandaan en gooide de hele inhoud in dezelfde pot. Het bier vulde de mini gaatjes die nog over waren gebleven. De studenten lachten.
  ‘Nu,’ zei de professor toen het weer stil was, ‘stel je voor dat deze pot jouw leven voorstelt. De golfballen zijn de belangrijkste dingen – je familie, je kinderen, je gezondheid, je vrienden en je grootste passies – en als je alles voor de rest kwijt raakte en je alleen dit zou overhouden, dan was je leven nog steeds vol, compleet. De steentjes zijn de andere dingen die ook belangrijk zijn, zoals je baan, je huis en je auto. En het zand is de rest, de kleine dingen.
  Als je het zand als eerst in de pot doet,’ vervolgde hij, ‘dan is er geen ruimte meer over voor de steentjes en de golfballen. En in het leven werkt dat precies op die manier. Als je al je tijd en energie besteedt aan kleine dingen, dan zul je nooit meer ruimte hebben voor de dingen die echt belangrijk zijn.
  Focus je op de dingen die echt belangrijk zijn voor jouw geluk.
  Breng tijd door met je kinderen. Breng tijd door met je ouders. Ga op bezoek bij je grootouders. Neem je partner mee uit eten. Er is altijd nog tijd om het huis schoon te maken en het gras te maaien.
  Zorg eerst dat je de golfballen in je pot hebt zitten, de dingen die echt belangrijk zijn. De rest is alleen zand.’

  Een van de studenten steekt haar vinger op en vraagt waarvoor het bier stond. De professor lachte en zei ‘Ik ben blij dat je het vraagt. Het bier laat zien dat het niet uit maakt hoe vol je leven ook lijkt, er is altijd ruimte voor een paar biertjes met vrienden.’

  Dus, wanneer weer? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *