image

Let’s talk about: Zelfcompassie

Voor mij betekent zelfcompassie: lief zijn voor jezelf, goed voor jezelf zorgen en jezelf accepteren zoals je bent. Als ik kijk naar een aantal jaar geleden dan waren deze elementen ver te zoeken in mijn leven. Ik was vooral veel bezig met wat anderen van mij vonden, hoe ik dacht over hoe iets moest en stond ik vooral in dienst van anderen. Wat ik graag wilde of wat goed voor mij was, daar was ik maar weinig mee bezig.

In die tijd wist ik eigenlijk ook helemaal niet wat het woord zelfcompassie betekende. Een Google-rondje vertelde mij dat compassie ook wel vertaald kan worden als: vanuit liefde medelijden hebben en meeleven met een ander. Als je het woordje ‘zelf’ er voor plaatst pas je dit dus op jezelf toe. Met deze informatie had ik alleen de¬†theoretische informatie op zak. Nu de praktijk nog…

Inmiddels ben ik er achter dat het hebben van een goede balans tussen bezig zijn en rust voor mij heel belangrijk is. Af en toe ‘nee-zeggen’ tegen (leuke) dingen, gewoon een avond of heel weekend helemaal niks op de planning hebben en vooral doen wat mij gelukkig maakt horen hierbij. Ook yoga en meditatie spelen voor mij hierin een belangrijke rol. Ze geven mij tijd en rust voor mezelf en laten me meer contact maken met het voelen vanuit mijn hart. Door die twee elementen in mijn leven toe te passen, kan ik nu zeggen dat ik de compassie voor mezelf weer heb gevonden. Dit zorgt er mede voor dat ik een betere versie van mezelf kan zijn. Fantastisch toch!?

Misschien ben jij ook wel op zoek naar een goede balans in je leven en kan ik je hiermee inspireren om ook eens te kijken naar wat het aandeel zelfcompassie in jouw leven is. Je bent meer dan de moeite waard om goed voor jezelf te zorgen en jezelf lief te hebben. En als iemand dat goed zou moeten kunnen, dan ben jij het!

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *