Hangasana

HangAsana: open je hart met yoga en Hang-muziek

Een yogales die begeleid wordt door livemuziek én gericht is op het openen van je hart. Dit klonk voor mij als een interessante combinatie. Een aantal weken geleden schreef ik mezelf, vol nieuwsgierigheid, in voor de workshop ‘HangAsana’. Afgelopen zondag was het zover en ben ik een heel bijzondere ervaring rijker. Iets wat ik graag wil delen.

De workshop ‘HangAsana’ wordt geleid door Karuna en Ed. Karuna is yogadocente en samen met muzikant Ed, alias Hanguman, verzorgt ze een workshop waarbij het bedoeling is een dieper contact met jezelf te maken, je gaat op reis naar binnen. Met behulp van yogahoudingen, dans, ademoefeningen, meditatie en live muziek. De muziek maakt Ed met behulp van zijn Hang. Een soort ufo-vormig instrument met verschillende toonhoogtes die afgestemd is op het hart chakra.

De trillingen die de Hang veroorzaken komen vooral bij het hartgebied binnen. Dit blijkt wel als Ed verteld dat tijdens zijn optredens ook dove mensen blijven ‘luisteren’. Zij kunnen de klanken niet horen, maar voelen wel de trillingen van het instrument als een massage voor het hart. Bijzonder he?!

Na een korte introductie over Karuna, haar yogaervaring, de opbouw van de workshop en over Ed met zijn Hang, is het tijd om te starten. Karuna leidde mij, samen met nog 16 andere yogaliefhebbers langs verschillende yin- en yang-houdingen (asanas), allen gericht op het openen van het hart. Hiermee dringt het effect door op zowel fysiek als emotioneel, mentaal vlak. En dit heb ik gemerkt. Toen Karuna met haar handen het gestrechte gebied op mijn rug afging, vulde mijn ogen zich met tranen. Voor mij het resultaat van het loslaten van emoties, letterlijk en figuurlijk.

Naast de yogahoudingen stond er ook een “heart dance” op het programma. Met blinddoeken omgeknoopt dansen op de flow van de muziek van de Hang. Het lichaam vanzelf laten bewegen op de muziek, vloeiend als water. Doordat iedereen geblinddoekt zijn ding kon doen, was er geen ruimte voor schaamte of onzekerheid. Een hele fijne ervaring om zo vrij te kunnen bewegen, zonder dat iemand een oordeel op kan vestigen en op deze manier de bewegingen écht te voelen.

Ter afsluiting van deze bijzondere workshop werden we door Karuna geleidt in een meditatie met een visiueel tintje. Ze legt uit: als we worden geboren zijn we nog helemaal blanco, ons hart staat open voor alles en iedereen. Door de jaren heen komen we allerlei situaties tegen waarin we bijvoorbeeld gekwetst worden, verdriet hebben of pijn worden gedaan. Door deze situaties bouwen we steeds meer een soort muurtje om ons hart heen, met het idee onszelf hiermee te beschermen voor nog meer ‘hartenpijn’. Door te visualiseren dat we steentje voor steentje het muurtje steeds meer afbreken en ons meer openstellen voor andere mensen en situaties, zullen we merken dat we met steeds meer liefde kunnen leven en dit ook uitstralen naar de mensen om ons heen.

En dat heb ik gelijk ervaren. Op maandagochtend zat ik in de trein onderweg naar mijn werk. Zoals gewoonlijk ‘druk’ met het scrollen over mijn Instagram-tijdlijn en het beatwoorden van Whats’app berichten, totdat mijn overbuurvrouw mijn knie aantikt. Ze vraagt iets over een lintjes-hanger aan mijn tas en vervolgens praten we de hele weg over van alles en nog wat. Blijkbaar heeft de workshop mij een opener houding gegeven en dat werd gelijk opgemerkt!

Mocht je meer over deze bijzondere workshop willen weten, google dan eens op Hanguman. Zo kom je op Eds YouTube-kanaal en zijn Facebook-pagina. Wat mij betreft een aanrader om dit ook eens mee te maken!

2 comments

  1. Klinkt heel bijzonder! Wat mij betreft ligt het “zweefteef” gehalte net iets te hoog om het zelf te proberen maar het klinkt alsof jij een heel bijzondere ervaring hebt gehad! En die kan weer mooi mee in je Yoga rugzakje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *