week zonder wifi

Let’s talk about: Een week zonder WiFi

Ieder moment van de dag toegang hebben tot internet. Via een computer, laptop of smartphone, we kunnen het bijna niet meer wegdenken. Als de internetverbinding gebreken vertoond worden we onrustig; bang om dingen te missen of niet bereikbaar voor anderen te zijn? Op zich een hele fijne ontwikkeling om (bijna) overal ter wereld in contact met elkaar te kunnen blijven, maar wat nu als er geen WiFi of internet beschikbaar is? Een hele week! Ik heb het afgelopen week zelf ervaren en wil je graag laten weten wat mijn ervaring hiermee is geweest.

Vlak voor ik vrijdagochtend mijn iPhone uitzette omdat het vliegtuig bijna vertrok, postte ik nog een laatste bericht op Instagram. Eigenlijk wist ik toen al dat ik de komende week niet zo kunnen checken hoeveel likes ik op deze foto zou krijgen, want internet op de boot was er niet. Dat was me al verteld voordat we naar de Griekse zon vertrokken. Ook zou ik niet op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in de verschillende groepswhatsapps waarin ik zit en hoeveel bezoekers er op Merelsflow.nl komen als ik op vakantie ben. Nieuwsgierig als ik ben vind ik dit gewoon fijn om te weten. Graag blijf ik namelijk van alles en iedereen op de hoogte. Maar dat lukte die week niet. En weet je, ik ben er eigenlijk heel erg blij mee geweest, een WiFi-loze week. Het gaf me rust niet steeds mijn telefoon te willen grijpen, op berichten te reageren en te controleren of mijn berichten op mijn blog en Instagram-account wel belangstelling kregen.

Ergens halverwege de week in een plaatsje op een van de Griekse eilanden aten we in een restaurantje aan het water. Prachtig uitzicht, gezellig gezelschap en lekker en drinken in de buurt. Toch kreeg ik een ontembare drang om het wachtwoord van de WiFi-netwerk te vragen aan de ober. Hij schreef het acht-cijferige wachtwoord op het papieren tafellaken en binnen een mum van tijd was ik weer verbonden met de hele wereld. Het resultaat: 85 nieuwe whatsapp berichten, 15 likes op mijn Instagramfoto en een heel onrustig gevoel in mijn lijf. Waarom wilde ik nu persé mijn nieuwsgierige behoefte bevredigen? Ik werd er alleen maar heel gejaagd en onrustig van. Alle prikkels, verzoekjes, gedachten en uitnodigingen waar ik op dat moment toch niets mee kon (want: aan het genieten van een hele fijne vakantie), gaven me eigenlijk helemaal geen prettig gevoel. Daarom besloot ik snel het wachtwoord te wissen en me weer te richten op de fijne mensen om me heen, het mooie uitzicht en het lekkere eten. De rest van de vakantie is mijn iPhone niet meer uit mijn koffer geweest. Heerlijk!

Bij thuiskomst merkte ik al gauw dat ik snel weer in het patroon van Whatsapp en Instagram werd opgenomen. Een interessant fenomeen. Want het fijne, rustige gevoel van de WiFi-loze week zou ik graag ook thuis willen behouden. Maar waarom lijkt het hier zo lastig? Of is het helemaal niet lastig? Ik heb voor mezelf besloten een eerste stap hierin te zetten door iedere dag na 20.00u mijn telefoon weg te leggen en mijn aandacht te geven aan dingen die écht belangrijk zijn. Zoals liefde, plezier en rust. Ik ben benieuwd hoe het me zal vergaan…

One thoughtful comment

  1. Ik heb op vakantie ook 0 keer op wifi gezeten en vond het zo fijn, maar we reden de Nederlandse grens over en ik was weer verslaafd (incl werkmail!). Zo zonde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *